A tejtermelődés növekedése

Ha Önben olyan kérdés felmerülne, hogy van- e Önnek elég anyatej, a legmegbízhatóbb választ a maga szoptatás adja. Figyelni kell arra, hogyan eszik a baba és azután  összehasonlítani ezekkel a videókkal (Jack Newman – breastfeeding, magyar video):

http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=videos-hungarian

Mi fontos megtenni, ha baj van, ha sír a baba?

1.) Az alap a gyermek szopása és viselkedése a mellen. Utána jönnek más ajánlások.

2.) Minden babának, minden mástól  függetlenül, csak hasznos a testi kontaktust – bőr a bőrre való érintkezés, hordozás,  hozzáférés a mellhez és a szoptatás igény szerint.

3) Fontos, hogy az anya ismerjen fel, hogy a baba iszik,  tudja a mellet nyomni, hogy a baba igyon olyan helyzetekben is, amikor  már csak cumizgatna, nyammogatna. Azt többször kell ismételni amíg baba nem iszik elegét.

4.) Fontos, hogy az anya nem húzza az intervallumokat az két szoptatás között, ne tanítson a gyermeket kibírni egy, két vagy három órát a szopás nélkül.

5.) Taníthatunk az anyát megnyugtatni a babát.  Sok gyermek azért sír, mert a szülők nem tudják, hogyan megnyugtatni a babát vagy gondolják, hogy ezzel fognak őt kényeztetni.

6.) Taníthatunk az anyát hogyan altatunk a gyermeket. Sok szülő azért hagyja a babát sírni, mert azt gondolja, hogy egyedül kell neki aludnia. Nagyon jó, amikor az anya együtt alszik a gyermekével. Nem jó igyekezni megtanítani a babát  átaludni az egész éjszakat.

7.) Értékelünk egyéb tényezőket, amelyek negatívan befolyásolhatják a szoptatást (például fogamzásgátlás, vagy bizonyos gyógyszerek, melyek csökkenhetik a tejtermelést).

8.) Ha a baba nem iszik eleget, babának a súlya nem gyarapodik, nyugtalankodik, sír, elfordul a melltől, húzza ki magát,  elhagyja a mellbimbót vagy  a viselkedése egyébként zavaró, keresünk más okokat is és a helyzet kezelünk így, hogy segítünk babának elegendő tejet a mellből nyerni vagy növelünk a tejáramlást.

9.) A bizonyos helyzetekben amikor a baba nem iszik eleget, többre van szüksége, mint csak azt elvárni, hogy a helyzet magától vagy hogy ettől megoldódik, hogy anya többet fog inni vagy enni. Első lépés mindig a segítség a szoptatásban és a szoptatás helyreigazítása.

Protokoll az anyatej bevitelének növekedésére

Jack Newman

A legtöbb anyának meg van nagy anyatejmennyisége vagy lehetne  vagy lehetne, ha megfelelő segítséget kapna és jól kezdene szoptatni.  A probléma az, hogy a baba nem kapja ezt a az anyatejet, ami elérhető. Néha úgy tűnik, hogy az anyának sok anyateje van, ami a szoptatás elején túl gyorsan folyik, de a gyermek haragszik vagy elalszik, amikor a tejáramlás a szoptatás közben lelassul. Néha az anyák azt hallják, hogy túl sok a tejük és hogy a szoptatás elején gyorsan  áramolhat és utána a gyermek nyugtalankodik, amikor az áramlás lelassul. Ez a protokoll a az anyatej bevitelének jobb kezelésére. Bár ezek a tünetek nem jelenthetnek azt, hogy a baba nem kap elég tejet, ezt az útmutatót fel lehet használni, hogy segítsen megoldani ezeket a  kérdéseket:

  • Aluszékony vagy „lusta“ baba. Babák nem lusták. Az anyatej arámlására reagálnak és ha lassú, odairányulnak a mellen elaludni, főleg a picit babák. Gyakran így tűnik, hogy a babák akarják az anyát „mint a cumit használni“ Igen, szívás a babának nagyon kellemes, de ha a baba több tejet kapja és igazán jóllakik, gyakran nem fog akarni szívni az ivás nélkül a mellen.
  • Baba, ami haragszik a mellen vagy kihúzza magát a mellbimbótól.
  • Gyakori etetés vagy hosszú etetés vagy a gyermekek, amik mintha soha nem szeretnének felkelni, hogy szópizzának.
  • sárgaság
  • anyák, akik így érzik, hogy túl erős tejleadó reflexük vagy hogy a mint a mellük folyamatosan tele lennének

 

Ellenőrizze, hogy a baba lehető legjobban iszik:

 

  1. Igyekezzen a legjobb mellretapadást végezni. Kell, hogy ez a mellretapadást olyan ember mutasson, aki tudja, hogy kell ennek kinéznie. Bárki nézheti a babára és elmondhatja, hogy a tapadás jó. A baba, ami megfelelően mellretapad, aszimmetrikusan tapadt rá: az álla belenyomódik a mellbe, az orra távolabb van tőle, valamint hogy az alsó ajkával nagyobb területet fed le a bimbóudvarból, mint a felsővel. Lásd a videókat és élmagyarázatokat vagy keressen egy jó tanácsadót, hogy mutasson meg.

 

  1. Honnan tudhatja, hogy a baba kapja-e az anyatejet. Ha a baba az anyatejet kapja, nyitja a tátott szájat – szünet – bezárja a száját. Az, hogy a mell van a szájában, és a baba szívja, még nem jelenti azt, hogy igazán az anyatejet is kap. Amikor a baba szív, de nem kapja az anyatejet, az álla gyorsan mozog fel és le és nem szakad meg a ritmus – ez azt jelenti: Én próbálok a kikapni az anyatejet, de nem jön. Ha szeretné kipróbálni, tegyen a mutató, vagy más ujját a szájába, és szívjon, mintha a szívószálból inna. A szíváskor az álla lemegy és lent marad, amíg iszik. Amikor abbahagyja, az álla visszamegy felfelé. Ez a szünet, ami a szoptatás közben a baba állánál látható azt jelent, hogy a szája tele van az anyatejjel. A baba hasonló szüneteket tesz akkor is, amikor az ujjtól vagy a cumisüvegből kapja a tejet. Minél hosszabb a szünet, annál a többet ivott a baba, így nyilvánvaló, hogy értelmetlen az a tanács, amely szerint a babát mindkét mellből 20 percig (10 percig, 30 percig, akármeddig) kell etetni. A baba, ami nagyon jól iszik (nem csak szív) kb. 20 percet egyfolytában, lehet, hogy a másik oldalból már nem is fog kérni. A baba, ami csak cumizik vagy nyammogat (nem iszik), lehet éhes akár 20 óra a mellen után.  Ez a „szünet” látható a videókon. Figyeljen, hogy amikor a baba abbahagyja a szívást, hogy egy kis szünetet tartson, ez nem ugyanaz, mint „a szünet az álla mozgásában”. Szintén fontos megjegyezni, hogy a gyermekek számára nem természetes folyamatosan, szünet nélkül szopni. Csak figyeljen arra, hogy amikor a baba újra elkezdi szopni, valóban igyon is.
  2. Szorítás: 1. Miután a baba csak szívja a mellet, de nem iszik, szorítson a mellet, hogy több anyatej jusson a babának. A lassú arámlásra a gyermekek két módon reagálnak. Vagy elaludnak a mellen vagy huzak ki magukat a melltól. Vannak egyermekek, akik egy szoptatásnál egy módon viselkednek és következőnél más módon. Nehányan elalszanak és kihuzák magukat a szoptatás különböző szakaszán. Ha a baba szívja, de nem eszik, kezdjen szorítani a mellet, de ügyeljen arra, hogy akkor szorítja a mellet, amikor a baba szívja, de nem iszik. Addig kell hagyni a mellen, amíg már nem iszik a szorítás ellenére. A módszer a vidón is nézhető.
  3. Cserélje ki az oldalt. Ha a baba nem iszik, a szorítás ellenére se, akkor cseréljen az oldalt. És megint vissza az előzőhez, utána megint csere. Ismételje meg ezt addig, amíg a gyermek nem megiszik megfelelő mennyiségű tejet.

Ha ez nem működik, vagy nem működik elégségesen …

  1. Gyógynövények: Szedjen Görögszéna magot (Trigonella foenum – graecum), és a Benedekfű leveleit és virágzatát (Cnicus Benedictus)kapszulában. Úgy tűnik, hogy a két gyógynövény növeli az anya tej ellátását  és a tej áramlását. Javasoljuk, hogy anya annyi görögszénát szedjen, amíg  megérzi ennek az illatát a saját bőrén.  Segít 3 kapszula mindkettőből  – görögszénaból és benedekfűből (vagy 20 csepp tinktúraból) 3-szor / nap, és a hatásuk elvárható 24-72 óra után. Ha 72 órán belül nem hatnak, bár az anya illata a görögszénaé, akkor valószínűleg  már nem fognak működni.
  2. Fekve szoptasson: Este a gyerekek gyakran hosszabb időt szeretnék tölteni a mellen, azért tegyen babát olyan pozcícióra, ahol fekve szoptathat. (Megjegyzés: Álalábban az anyáknak este kevesebb az anyatejuk, ami viszont nem azt jelent, hogy nincs elég belőle.) Hagyjon a babát szopni és lehet, hogy Őn elaszik. Az gyermekeket, akik este dühösak a mellen, mert a tejáramlás lassabb, megnyugtathatóak a fekve szopizással az anya mellett.  Vagy nézzen filmet , amíg a baba szopik

Még mindig nem működik ….

 

  1. Domperidon. Ez egy olyan gyógyszer, amely felgyorsítja az anyatejáramlását ezzel, hogy megnövel tej tejtermelését . Ez nem csodaszer. Nincs csodaereje és nem megoldja minden problémát. Csak a többi protokoll lépeseivel együtt kell használni. Néha lehet hasznos akkor is, ha jelentős a tejtermelés ( amikor a baba nem tud mellretapadni).
  2. Pótlás. Nem mindig könnyű eldönteni, hogy van- e a gyermeknek szükség a pótlásra. Ennek a protokollnak a használata néhány nap alatt segíthet, hogy a a gyermek gyorsan hízzon. Máskor még szükség, hogy gyorsabban növekedjen, és pótlás nélkül ez lehetetlen lenne. Ha van olyan lehetőség, donoranyatejet használjon. Ha nincs, akkor lehet, hogy tápszerrel lesz szüksége. Lassú, de folyamatos a növekedés néha elfogadható.  A fő ok, hogy miért fontos a jó növekedés, hogy a növekedés a jó egészséges állapotnak a  jele. A gyermek, aki jól növekszik, általában egészséges is, bár ez nem feltétlenül így van. Sem a lassan nő gyereknek  nem feltétlenül beteg, de az orvosok jobban aggódnak a gyermekért, aki lassabban növekszik, mint az átlag. Növekedési grafikonokat gyakran félreértelmeznek. A gyermek, aki a 10. percentil körül van,  megfelelően növekszik. Túl sok ember, köztük orvosok, azonban úgy véli, hogy csak a gyerekek a 50. percentilis felett rendesen növekszik. Ez nem igaz. Növekedési grafikonok a normális gyerekekról  származó információk alapján fejlesztettek. Valakinek kisebbnek kell lennie, mint a 90% a többi gyermek (10. percentilis), valaki normálisnak.
  3. Szoptanít. Ha úgy döntünk, hogy szükséges a pótlás, akkor a legjobb módszer a mellen való pótlás a szoptanít segítségével, bár anyatejjel pótlásról lenne a szó. Ez a szoptanít – ujszülött orrszondás cső, angolul supplementor. Helyeten potlás a cumisüveggel, fecskendővel, pohárral vagy a ujj segítsegével. Nézd a videót. Csak akkor használjon, ha a 3-dik és 4-edik lépést megtettel és a baba már mindkettő oldalból ivott. Miért jobb ez a szoptanít mint  cumisüveg, pohár, fecskendő vagy kanál?

A gyerekek a szopizással tanulják szopni.

Az anyák szoptatással tanulják szoptatni.

A baba tovább kapja az anyatejet és segít több anyatejet termelődni.

A baba nem fogja a mellet utasítani.

A szoptatás a sokkal több, mint az anyatej fogadása.

  1. Kiegészítés a szilárd étellel. Ha a gyermek idősebb mint 3 vagy 4 hónap kiegeszítésre van szüksége, a tápszer nem feltetlenül szükség és extra kalória adható babának a szilárd ételek formájában. Igen, ebben az esetben a már hármadik-négyedik hónaptól kedzve lehet szilárd ételt bevezetni.  Nemzetközi szervezetek mint Canada Health, Kanadian Gyermekgyógyászati Társaság, az American Academy of Pediatrics, az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet, valamint szinte az összes gyermekorvosi egyesületek támogatják körülbelül 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatást. De a a gyermek, akinek több kalóriára van szüksége és tápszet kapja, az már nem  kizárólag szoptatott gyermek. A tápszer (mesterséges tej) természeténél fogva kiegészító élelmiszer folyékony formában.

A legnagyobb probléma a tápszerrél való pótlásnál,  nem a tápszer maga. Ez az üveg. Ha a gyermek a cumisüvegből kapja a tejet, amikor a tej áramlásá a mell lassú,mert a tejtermelés megcsökkent, gyorsan megtalálta, milyen forrásból gyorsabban jól lakik és elkezdi elutasítani a mellet. Kötés  – bonding fontos, de az éhség még fontosabb. Ezért lehet a tápszert a szilárd ételekbe keverbe adni neki. Ez nagyon jól működik. Mint az első bébiételeket lehet tört banánt, avokádót és egyéb bébiételeket kinálni, olyan mennyiségben, ahogyan a gyermek hajlandó megenni, anélkül, hogy rákenyszerítve legyen.  Figyeljen, hogy a a szilárd ételekkel való kiegeszítes akkor nem ajánlatos, ha minden rendben és a baba súlya gyarapszik. Szilárd alapú ételek bevezetése akkor elkezdhető, amikor a baba egyértelmű érdeklődést az evéshez mutatja. Alapú élelmiszerek általában kell elkezdeni, amikor a baba (körülbelül  hatodik hónaptól, de nem feltétlenül, néha korábban néha később).

Miért a kezdeti jó súlygyarapodás csökkenthetette a tejtermelés ?

  1. Elkezdett használni a hormonális fogamzásgátlót, spirált (méhen belüli hormontartalmú eszközt, például Mirenát, fogamzásgátló tapaszt vagy ösztrogént vagy progeszteront egyedül. Azt is jó tudni, hogy maga a szoptatásnak, különösen akkor, ha kizárólagosan szoptatja, fogamzásgátló hatása van.
  2. Ön terhes. Terhesség egyértelműen csökkenti a tejtermelést.
  3. Próbált megnyújtani az intervallumokat a szoptatás között vagy a „megtanítani” a babát átaludni az éjszakát. Ha igen, aszoptasson a babát amikor éhes vagy szopja a kezét. Fontolja a közös alvás biztonsági módokat, hogy a gyermek az éjszakán is képes legyen szopni és Önnek nem kellene felkelni a szoptatáshoz.
  4. A cumisüveget elkezdett használni. A cumisüveg rendszeres, gyakori használata azt okozza, hogy a baba már nem tapad helyesen a mellre és így nehezebben kapja az anyatejet a mellból. Gyakran a baba elkezdi elhúzni magát a melltól még mielőtt  „kiürített”  a mellet és a tejtermelés csökken.
  5. Esetenként csökkentheti a tejtermelés az érzelmi „sokk”.
  6. Betegség, különösen, ha lázzal jár, néha okozhat a tejcsökkenést. Szintén mellgygyulladás (masztitisz), vagy elzárt csatorna. Szerencsére, a az anya betegsége általában nem csökkenti a tejtermelést. Néhány gyógyszer csökkentheti a tejtermelést. Ez lehetséges a bizonyos antihisztaminok használatánál, mint Benadryl. Pseudefedrín (Sudafed) is csökkentheti a tejtermelést. Jó, ha tudjuk, hogy e két gyógyszert gyakran megtalálható a nádha vagy allergia elleni gyógyszerekben.
  7. Lehet, hogy túl sok kötelesége volt? Könnyen lehet bemenni ebbe, hogy probálja teljesíteni a más emberek elkepzéseit erről, mit kell tennie. Nem menjen tulzásba a házi munkákat . Aludjon,amikor a baba alszik. Ha fáradt, feküdjön le a gyermekkel, amikor a szopik és engedden meg magadnak elaludni.
  8. A szoptatáskor csak az egy mellből szoptatja. Csak az egy mellből szoptatni mintha ez egy szabály lenne, nem jó ötlet. Elégtelen súlygyarapodásnál vagy a kólikás babánál sokat segíthet, ha a szoptatáskor „befejezi” egyik oldalt, mielőtt a másik mellet kínálja, de a szabályok és a szoptatás nem jól járnak együtt. Ha a gyermek nem iszik, így jelent, nem kapja az anyatejet,  semmi ok ehhez, hogy töltsen hosszú időt a mellen a szopizás nélkül. Be kell „fejezni” az egyik oldalt, és ha a baba a másodikat  akarja, akkor adni neki onnan is. Honnan tudhatja, hogy a gyermek „kész” az első mellnél? Mert a gyerek már nem iszik, a szorítás ellenére se. Ez nem jelenti azt, hogy el kell húzni a babát a melltől azonnal, amikor már egy vagy két perce nem iszik (még indulhat a tej, adjon neki egy kis időt), de ha nyilvánvaló, hogy a gyerek már nem iszik, lehet a babát elhúzni a melltól , és felajánlani neki második mellet. Hogyan állapítható meg, ha a baba iszik-e vagy sem: Nézze meg ezeket a videókat: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=videos-hungarian

Ha a gyermek elengedi a mellet önmagában, azt jelenti, hogy a „befejezett” az ivást ebből a mellből? Nem feltétlenül. A gyerekek gyakran elengednek a mellet amikor az tejáramlás  lelassul vagy néha, amikor elindul a tej és a baba elhúza magát, mert a hirtelen erős tejáramlás meglepte őt. Próbáljon meg még egyszer ugyanaz a mellre rakni  és ha a gyermek nem iszik a szorítás ellenére se, váltson az oldalt.

  1. Több ok kombinációja is lehet.

 

Szerző: o. z. MAMILA Szlovákia

Ez az anyag másolható és terjeszthető az előző engedély nélkül ezzel a feltétével, hogy nem használjak semmilyen kontextusban, ami Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények Marketingjének Nemzetközi Kódexet  (1981) és a  késöbbi WHA rezoluciókat megsértene. Ha nem tudja, mit ez jelent pontosan, írjon meg a dojcenie@mamila.sk-ra. Amikor a cikket használja, írjon alá: átvitt a www.mamila.sk-ból.