Kérdések és válaszok

a szoptatás alatti táplálkozásról és a tejserkentőkről

 

Mit ehetek, ihatok, ha szoptatok? Mik a tiltólistás ételek? – K-betűsök, apró magvasok, kávé, méz és társai

Mindent ehet a szoptatós anyuka (normális keretek között), amíg a babának nincsenek panaszai. K-betűsöket, apró magvasokat, mézet, tejet is.

A most érvényes védőnői protokoll szerint a szoptató anyáknak a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes táplálkozást kell javasolni. Nincs szükség semmilyen étel és ital tiltására addig, amíg a csecsemő tünet- és panaszmentes, kivéve a túlzott alkohol- és a koffein fogyasztása. Azoknál a szoptató anyáknál, akik nem fogyasztanak állati eredetű fehérjéket, jelentős a kockázata annak, hogy csecsemőjük vitaminhiányos lesz, amely hiánybetegségeket okozhat. Ezért ezeknek az anyáknak ásványi anyag és vitaminpótlásra van szükségük, csecsemőjüknek pedig fokozott gondozásra, gyermekorvosi felügyeletre.

A kávéivás normális, napi egy-három csésze mennyiségben nem okoz gondot, kicsi hányada megy át a tejbe. Azoknak az anyáknak a gyerekeinél figyeltek meg például irritábilitást, akiknek az anyukája napi 20(!) adagot ivott. Körülbelül 3-5 hónapos korra képes a baba hasonló gyorsasággal lebontani a koffeint, mint egy felnőtt, koraszülötteknél és újszülötteknél ez még elhúzódóbb folyamat, ezért a kisebb adagok is felhalmozódhatnak. A lényeg, hogy semmi sem szól napi egy-két kávé ellen.

 

 De azért mégiscsak van valami oka, hogy kialakultak ezek a tiltólisták, nem? Talán jobb, ha óvatosságból mégsem fogyasztunk „veszélyes” ételeket. Egy jó anya kibír néhány hónapot a gyereke érdekében.

Van elég gondja az anyáknak, semmi ok fölöslegesen sanyargatni magukat. Az a baj, hogy ezek a hiedelmek okozzák többek között azt, hogy sokan a szoptatást nehéznek, bonyolultnak, fárasztónak tartják. Sok baba nem „néhány hónapig”, hanem „néhány évig” szopik, ennyi idő alatt az anyuka szervezetére káros is lehet, ha sokféle, egyébként nagyon egészséges táplálékot megvon magától.

Ha pedig az újdonsült anyukának véletlenül éppen a tiltólistás ételek megvonása jelentik az utolsó cseppet abban a bizonyos pohárban, akkor a szoptatás idő előtti abbahagyása sokkal nagyobb kockázatot jelent a baba egészsége szempontjából, mint amekkora annak a valószínűsége, hogy érzékeny egyik vagy másik ételre.

Az is baj a tiltólistákkal, hogy ezek a valóságtól teljesen elrugaszkodott információk elterelik a figyelmet a valóban fontos szoptatási ismeretekről, mint az igény szerinti szoptatás mibenléte, helyes mellre tétel, cumizavar, stb.

A lelki egészség szempontjából pedig nagyon veszélyes azt közölni, hogy az a jó anya, aki önsanyargatva gondozza a gyermekét. A család rendszerében minden családtag igényeit figyelembe kell venni, és egy-egy igény csak ideig-óráig előzheti meg a többiekét. Ahhoz, hogy a gyerekek kiegyensúlyozottan nevelkedjenek, az anyára már a családdá válás elejétől kezdve nem szabad úgy tekinteni, mint egy kiszolgáló személyzetre.

 

 De a barátnőm kisbabája mindig sírt esténként, ha puffasztó ételt/mákot/epret evett, akkor nekem sem kéne próbálkoznom velük, nem?

A tiltásoknak általánosságok szintjén, nem egyéni, speciális esetekre lebontva nincs semmiféle tudományos alapja. Talán az egész emberi faj kipusztult volna, ha például a bogyós gyümölcsök fogyasztásának olyan durva és félelmetes hatása lenne.

Az előfordulhat, hogy egy allergiára hajlamos baba az anya által elfogyasztott tejtől, illetve annak bizonyos, a tejben megjelenő fehérjéitől allergiás tüneteket produkál, jellemző módon véres nyálka jelenik meg a székletében (azaz nem a sírás az allergiás reakció legfőbb jele!). Ez azonban nem indokolja, hogy minden anya lemondjon a tejről és tejtermékekről. Mert annak, hogy fajidegen fehérjék is megjelennek az anyatejben értelme és célja is van: a baba az anyatej védő közegébe ágyazottan ismerkedhet idegen fehérjék igen kicsi mennyiségével, ami a későbbi saját szájon át való elfogyasztást készíti elő.

Az, hogy a puffasztó ételek a babánál hasfájást okoznak, teljesen irreális, ugyanis a puffasztó ételekben egyeseknél puffadást okozó cellulózmolekulák olyan óriási méretűek, hogy nem is képesek bejutni az anyatejbe! Szó sincs ugyanis arról, hogy oda minden bejut, amit az anya eszik, iszik, és ami bejut, az sem egy az egyben, hanem bizonyos esetekben igen kicsi mennyiségben.

Egy kisbaba elég sokféle okból sírhat. A legeslegkevésbé valószínű ok az anyukája étrendje.

 

 Na de alkoholt és cigarettát azért ugye végképp nem lehet fogyasztani?!

Alkohol az anyatejben nagyon alacsony koncentrációjú, és inkább nagyobb gondot okozza az, hogy anya részeg állapotban nem képes a gyermekével foglalkozni. Thomas Hale, világhíres gyógyszeres a tudományos tanulmányok alapján azt állítja, hogy „abszolút alkohol adagja, ami az anyatejbe átmegy, ez altalában alacsony és ez az anya vérszintjének a  funkciója”, ami azt jelenti, hogy ez nem okozza a problémat a babának, mert az anyatejben olyan mennyiség van, amiról nem is erdemes gondolkodni. Ez azért van így, mert az anyatejben csak ennyi kis mennyiség lehet, ami az anya vérében jelen van (Az alkoholt az üvegben a százalékban, az véralkoholt ezrelékben mérünk.) Ebből kiindulva nem kell az alkohol fogyasztása után várni valamennyi bizonyos időt vagy fejni és kidobni a tejet, az anya normálisan a korlátok nélkül szoptathat tovább. Nem praktikus se könnyen elvégezhető az alkohol fogyasztása alapján időzni a szoptatást.

Néhány anya számára ez a lehetőség az alkalmi alkohol fogyasztására az jelenti, hogy hosszabb időt fognak szoptatni, mert néhány többgyermekes anya számára nehezen elvégezhető, hogy több évet ne igyanak semmi alkoholt.

Paradoxként, vannak elképzések, hogy például a sört („barna sört”) hasznos inni a szoptatásnál, mert ez segíti a tejtermelést. Jó tudni, hogy az alkohol NEM növeli a tejtemelődést.

Ha az anya dohányzik, mindenképpen kérjen segítséget szakemberektől a leszokáshoz. A szoptatástól függetlenül a gyermekednek sokáig szüksége van az egészséges édesanyjára, és a dohányzó emberek nagyobb valószínűséggel lesznek súlyos betegek, mint a nemdohányzók.

A nikotin átmegy az anyatejbe, tehát a dohányzó anyuka szoptatott babája is nikotinhoz jut, ami mérgező számára. Mégis, a szoptatással kap némi védelmet is, ezért – bár a nem dohányzó anyával összehasonlítva a dohányzás számos nemkívánatos hatást gyakorol mind a tejtermelésre, mind a szoptatott csecsemőre – a szakemberek mégis egyöntetűen azt javasolják, hogy a dohányzó anya is szoptassa a csecsemőjét, mert a dohányzó családban mesterségesen táplált gyermek egészségi kockázata nagyobb, mint a szoptatott gyermeké.

 

És ha gyógyszert kell szednem? Vagy ha megröntgeneznek?

Ha gyógyszert kell bevenned, konzultálj szoptatási tanácsadóval, aki meg tudja neked mondani, hogy a gyógyszer mellett szabad-e szoptatni. A gyógyszerek betegtájékoztató papírjai ebben az esetben nem tartalmaznak megbízható információt, mert a gyógyszergyártó cégek azért, hogy megvédjék magukat esetleges perektől, általában azt írják, hogy ne szoptass a gyógyszer használata mellett. Mégis sok olyan gyógyszer van, amit nyugodtan lehet szedni szoptatás mellett. Ezek esetében a szoptatás abbahagyása sokkal nagyobb egészségügyi kockázat a babának, mint az, hogy (sokszor szinte mérhetetlenül kicsi mennyiséget) kap a gyógyszerből.

A röntgenfelvétel után semmi nem indokolja, hogy ki kelljen hagyni szoptatást. A baba olyan kis mennyiségű sugárdózist kap ilyenkor, ami elenyésző a szoptatás egészségügyi haszna mellett. Egy tengerentúli repülőgépjáraton például jóval nagyobb sugárdózis éri a babát, mint ami az anyja röntgenezése után a szoptatással átjut.

 

Mit egyek, igyak, ha szaporítani akarom a tejem? Mik a tejserkentők?

A tejserkentők széleskörű alkalmazása nem indokolt!

A szoptatási gyakorlat helyessége nélkül semmilyen tejtermelést fokozó szerrel nem lehet eredményt elérni. Sokkal fontosabb  a helyes mellretapadás és pozício, amivel a szoptatási tanácsadó tud segíteni. Fontos is gyakori (napi minimum 8) és megfelelően hatékony szoptatásra vagy a strajkoló babáknál (akik elutasítanak a mellet) lega­lább napi 8, alkalmanként 20perces minden mell fejésre van szükség ahhoz, hogy a tejserkentők kifejthes­sék vélt vagy valós kedvező hatásukat a tejmennyiségre. Sok anya hiszi azt, hogy a megfelelő gya­koriságú szoptatás helyett akkor is elég tejük lesz, ha úgynevezett tejserkenőket szednek. A magyar­országi gyakorlatban ez legtöbbször homeopátiás szer, melyről az ország legeldugottabb sarkába is eljut az információ, míg az igény szerinti és kizárólagos szoptatás mibenlétéről nem. Valójában legfeljebb a pszichés hatásuk kedvező, miszerint az anya azt gondolja, hogy „Még ezt is megtettem!”.

Az ital formájú tejserkentők (malátasör, teák, levesek, stb.) alkalmazása esetén észlelt „bedurranás” a megnövelt folyadékmennyiség miatt jelentkezhet. Azonban folyadékból sem kell az egészséges felnőtteknek ajánlott normális mennyiségnél többet inni (a dupláját semmiképp sem!), csak amennyit az anya kíván.

 

Nagyon sok súlyfelesleg van rajtam, szabad fogyókúrázni szoptatás alatt? Nem fog elmenni a tejem a fogyástól?

A szoptatás alatt mind az anya, mind a baba egészsége szempontjából érdemes kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes táplálkozást folytatni. Ahogy a terhesség alatt sem, úgy a szoptatás alatt sem kell „kettő helyett” enni. Az egészséges étkezés általános szabályait betartva szabad lassú ütemben fogyni, amíg az anya a BMI (testtömegindex) normális zónájában marad. A tejtermelődésre az extrém soványság és az extrém túlsúlyosság van csak kedvezőtlen hatással, egy kiegyensúlyozott fogyókúra nem ront sem a tej minőségén, sem a mennyiségén.

 

 

 

(A cikk W. Ungváry Renáta, Sződy Judit és Rózsa Ibolya IBCLC tanácsadók írásai felhasználásával készült. Szerkesztette Pillingová Martina)