A szoptatás és a gyógyszerek

 

A szoptató anyában gyakran keltheti ez a benyomás, hogy ha valami egészségügyi problémája van, ez nem lehet kezelni. Ez nem igaz. A szoptató anya  legtöbb gyógyszert szedhet. Ha Ön beteg, akkor nagyon fontos, hogy babája szopizzon, mert az anyatej adja neki számos immunanyagokat és a tényezőket, amelyek a betegségektől védik, és esetleg, ha véletlenül beteg lesz, az anyatej segít neki, hogy a a betegsége enyhébben lezajoljon. A szoptatásnak köszönhető, hogy a csecsemők és idősebb gyermekek jobban tudjak kezelni a betegséget, a betegség általában rövidebb tart és enyhébb lesz. Amikor a szopizás közben találkozik a gyermek a betegségekkel, ez nyújt ilyen előnyt és segítséget és ez a legjobb módja annak, hogy babának az immunitása erősödjön. A gyermek elválasztásának a legrosszabb ideje amikor anya vagy a gyermek beteg. Ebben az esetben ez jelent, hogy az leveszünk neki az antitesteket, immunrendszer tényezőket, és egyéb anyagokat, amelyekkel  a szoptatás segít, hogy egészséges maradjon és a gyógyulását gyorsítja. A fertőző betegségek, mint a láz, vagy az influenza, már akkor fertőzőék, mielőtt  Ön észre veszi, hogy beteg, és ez már viszonylag túl késő valami intézkedéseket végezni. Ha akkor befejezi szoptatást, a baba elvesztene a védelmet és immunanyagokat, amelyeket neki az anyatej biztosítja, hogy ne bele betegedjen vagy hogy képes legyen gyorsan leküzdeni a betegséget. A betegség során azért érdemes tovább szoptatni. Önnek van joga a kezelésre. Kérjen segítséget, ha szükséges, változtassa meg az orvost, és találja meg a módját hogyan összekapcsolni a szükséges kezelést egy megszakítás nélküli szoptatással.

 

A gyógyszer betegtájékoztatóján való nyilatkozat, hogy a gyógyszer a szoptató anya számára alkalmatlan (pontos, hogy a terhesség és a szoptatás alatt nem alkalmazható, mivel erre az időszakra nem állnak a rendelkezésre a szükséges adatok), nem jelenti azt, hogy a szoptató anya valójában ezt a gyógyszert nem használhatja. Ezt csak védi a céget, ami a terméket gyártja, és közben ezt a benyomást kelti, hogy a szoptató anyák a  betegségük esetében nem szedhetnek semmi gyógyszert, ami nem igaz.

 

A szoptatás folytatásáról eldöntésére a gyógyszer használatáta alatt figyelembe kell venni:

– Milyenek a kockázatok a gyermek, a család és a társadalom számára, ha nem szopik a gyermek?

Más szavakkal, vigyázni ez jelent, hogy folytatunk a szoptatást és ne hagyjunk abba.

Ha az anyatej kis mennyiségű gyógyszert tartalmaz, a szoptatás nagyobb kockázatot jelent, mint etetés a mesterséges tejjel? Szinte soha! A szoptatás egy kis mennyiségű gyógyszerrel szinte mindig biztonságosabb. Más szavakkal, óvatosság egyenlő a nem szakított szoptatással és nem fordítva.

Egy hétre megszüntetni a szoptatást jelenthet teljes elválasztást, mivel a gyermek már elkezdheti elutasítani a mellet. Azt is figyelembe kell venni, hogy néhány gyermek teljesen elutasíthajta az üveget, így ez az ajánlás, hogy választjunk a gyermeket nem csak pontatlan, hanem gyakran kivitelezhetetlen. Sőt, könnyen ajánlani az anyának kifejni a tejet, amikor nem szoptat, de ez nem mindig könnyű a gyakorlatban elvégezni, és a legvégén lesz az anya egy fájdalmasan beöntött mellével.

A legtöbb gyógyszer átmegy az anyatejbe, de általában csak kis mennyiségben (az összeg, hogy a tejbe kerül, attól függ, milyen az orvosság koncentrációja az anyának vérében.  Gyakran ezt a mikrogrammban vagy akár nanogramban milliliterenként mérik (milliomod egy milliárdod gramm), bár anya egész milligrammok gyógyszert szedett (egy ezred gramm), vagy akár csak néhány grammot. Ráadásul nem minden orvosság, amely az anyavérben van, átmegy az anyatejbe. Ez az orvosság kerülhet az anyatejbe, amely nem kötött az anyavérének fehérjére. Számos gyógyszer szinte teljes egészében kötött az anyavérének fehérjére, és azért a gyermek nem kapja meg a hasonló orvosság mennyiségét, amit az anya szedte, de szinte mindig jóval kevesebb, és az is a különböző gyermek súlyánál figyelhető. Például, az antidepresszáns paroxetinról szóló tanulmányban anya több mint 300 mg-kilogrammonként naponta szedett és a gyermek csak egy adagot kb 1 mg kilogrammonként naponta kapott.) Egy nagyon kis számú gyógyszereknél a kis mennyiségek is jelentenek problémát, de ez nem a gyógyszerek túlnyomó többségere vonatkozik.

Szoptató anyák, akik tájékoztatják, hogy a gyógyszer használata alatt a szoptatást el kell szüntetni, kérjenek az orvost, hogy a megbízható forrásból ellenőrizzen, hogy ez valóban szükséges-e. Vagy az anya kérheti az orvost, hogy írja elő egy másik gyógyszert, amelyet a szoptatás alatt is szedheti. Ma már nem lehet gond egy biztonságos gyógyszert találni. Ha az orvos nem rugalmas, az anyának máshol kell segítséget kérni, de nem kell elválasztani a gyermeket.

 

Amikor egyszerre anya és a gyermek beteg: A gyermek nem kap egy „dupla adagot”, a hatóanyag mennyisége az anyatejben rendkívül kicsi, elhanyagolható. A gyógyszereket a hagyományos adagolás szerint kell szedni.

 

Fogamzásgátló: az vonatkozik  egykomponensűre is, amit általában a szoptató anyáknak szokták előírni – csökkentheti az anyatejképzését, és bár ez nem minden kismamára vonatkozik, valószínűleg nem éri meg kockáztatni. Az anyatejképződésnek a csökkentése veszélyes is a spirál (méhen belüli hormontartalmú eszköz, például Mirena) vagy hüvelygyűrű esetében. Ez az akkor is, ha a baba jól szopik.

 

laktációs amenorrhea módszer:

kizárólagos szoptatás az első hat hónapban akadályozza a második terhességet olyan hatékonyan, mint a hormonális fogamzásgátlás. Ez nem azt jelenti, hogy a terhesség kizárt, de ennek az esélye az első hat hónapot tartó kizárólagos szoptatásnál 1%, ami ugyanaz, mint a hormonális fogamzásgátlásnál. Annak érdekében, hogy másik terhességének a lehetősége ilyen alacsony legyen, szükséges, hogy a következő feltételek teljesüljenek:

  1. a) a csecsemő kizárólag szopik (a baba nem kap vizet, teát, tápszert, gyümölcsleveket, főzeléket, csak anyatejet), és kevesebb, mint hat hónapig idős
  2. b) igény szerint szopik, az anya nem hosszabbítja a szoptatások  közötti szüneteket, nem törekszik arra, hogy a csecsemő erővel az egész éjét átaludjon (ez jelent: Az egyes szoptatások között nem telik el több, mint 6 óra, még éjszakan sem)
  3. c) nem használ cumit, cumisüveget és a bimbómellvédőket (A komfortszopás iránti igényét is az anyamellen elégíti ki)
  4. d) egy ágyban együtt alszik a bábájával

 

  1. e) az anyánál még mindig nem tért meg a menstruáció

 

A terhességi kockázat a gyermek 6 és 12 hónap korában, ha az anyánál még mindig nem jött a menstruáció, kb.  6-10%.  A szoptató anyáknál átlagosan tér vissza a menstruáció kb. gyermek 14 hónapos korában, de néhánynál is sokkal később.

 

A legtöbb gyógyszer biztonságos, ha:

– általában a gyermek részere is élőirhatők. Az összeg, amelyet a gyermek megkapja az anyatejben sokkal kisebb, mint ha közvetlenül az adott gyógyszert kapna.

általában biztonságosnak tekinthetők a gyógyszerek a terhes nők számara. Ez nem mindig igaz, mert a terhesség alatt az anya szervezete segít a csecsemőnek az orvosság ellen védeni. Ezért elméletileg lehetséges, hogy a szoptatás ideje alatt gyógyszer felhalmozódásahoz juthatna és a terhesség alatt nem (bár ez valószínűleg ritkán fordul elő). Azonban, ha a mi aggodalmunk alapulhatnak kizárólag erről a tényből,  hogy a gyermek érintkezésbe kerül a gyógyszerrel, például egy antidepresszánssal, akkor a sokkal érzékenyebb terhességi időszakban a gyermek sokkal nagyobb gyógyszer mennyiségével találkozik, mint a szoptatás alatt.

A legújabb tanulmányok az elvonási tünetekről újszülötteknél, amik a terhesség alatt SSRI antidepresszánsoknak voltak kitéve, indokolatlanul hibáztatták a szoptatást, mintha ilyen jellegű problémánál szükséges lenne, hogy az anya ne szoptasson. (Egy jó példa arra, hogy a szoptatást minden miatt hibáztatják.) pontosan azért nem lehet az elvonási tüneteket a gyermeknél a  szoptatás  alatt megakadályozni, mert a gyermek az anyatejben csak  kis mennyiségű orvosságot kapja.

-ha nem szívódnak fel a gyomorból és a belekből. Ebbe a csoportba tartozik egy csomó  gyógyszer az injekció formájában, bár nem minden. Például gentamicin (és más gyógyszerek az antibiotikumok osztályából), a heparin, az interferon, a helyi érzéstelenítők (mezocain, lidokain, betadinnel, ledermixomeprazol.

– – ha nem kiválik az anyatejbe. Néhány gyógyszer egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy váljon ki az anyatejbe: heparín, interferón, inzulín, infliximab, etanercept.

 Ezeket a gyógyszereket gyakran használják, és használatukat a szoptatás alatt biztonságosnak tekinthető:

Paracetamol, alkohol (ésszerű mennyiségben), aspirin (szokásos adagban a egy rövid időszakra). A legtöbb antiepileptikus gyógyszerek, a legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: tetracyklín, kodeín, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pld. ibuprofen), prednison, tyroxín, propyltiouracil (PTU), warfarin, triciklikus antidepresszánsok, sertralín, paroxetín, más antidepresszánsok, metronidazol , omeprazol ,

Gyógyszerek, amelyeket a bőrre alkalmazzák, lélegezzük be a (mint asztma gyógyszerek), illetve alkalmazzák a szembe, orrba, szinte mindig biztonságos szoptatás közben.

A gyógyszerek topikális vagy helyi érzéstelenítésre nem szívódnak fel a gyermek gyomrában, ezért biztonságos. Topikális gyógyszereknek számos előnye van mint például a tablettáknak, mert sokkal kisebb összeget lehet használni és azok felszívódását a vérkeringésbe sokkal kisebb – így a teljes adag kevesebb, mint a tabletta formájában.

Gyógyszerek általános érzéstelenítés

anya védőoltása (pl. agyvelőgyulladás, tetanusz, hepatitisz ellen)

röntgen, radiológiai vizsgálatok, pajzsmirigy szcintigráfiája, allergia, anya megfázása, torokfájása, antibiotikumok, köhögés elleni gyógyszerek

hasmenéses betegség, szalmonellózis, streptococcus fertőzés

a kezelés a fogorvosnál, anyajegyek eltávolítása, szemműtét, lézeres kezelés vagy műtét, migrén, parazitaellenes szerek, reuma

antidepresszánsokgyógyszerek a második terhesség támogatására,  sclerosis multiplex, béta receptor blokkolók, gyógyszerek a magas vérnyomásra

fertőtlenítés (pl. Betadine)

átvitt a www.mamila.sk-ból