Hatékony szoptatás

Hatékony szoptatás

 

1.) Mellrehelyezés, -tapadás ellenőrzése

Elsősorban a kis babáknál kell erre nagyon odafigyelni, de ha bármilyen baj van a szoptatással, jó vissza az alapokhoz menni.

  1. Te(!) kényelmesen elhelyezkedsz. Figyelj a fejednek megfelelő támaszára.

 

  1. A helyes (mely) mellretapadásnál jó az asszimetrikus mellretapadásra Szóval, nyomj babádra az alkaroddal, így,  a kezed a baba arca alatt legyen, ezután a mellbimbónak automatikusan a baba szájpadláshoz kell kerülnie.

 

A jó  (asszimetrikus) mellretapadásnál Szimetrikus mellretapadás
A baba orra nem érinti a mellet  és az álla belemélyedt a mellben.

 

Az áll és az orr majdnem érintenek a mellet
A baba ajka fel van hajtva.  A baba alsó ajka nagyobb mellbimbó udvarnak a részét foglalja mint a felső ajka.

 

Az ujjak túl közel vannak a melludvarhoz és a mellretapadás nem mély– látszik az ajka és a szájzúga. A baba csak a mellbimbóra tapad rá.

 

 

2.) Mikor a baba hatékonyan szopik?

Szoptatás közben a tejürülése ill. a baba szopizása nem azonos intenzitással történik! Megkülönböztetünk ún. nutritív (evést szolgáló) és non-nutritív (vagy komfortszopási) szakaszokat, amik rendszeresen váltják egymást egy szoptatás alatt. Az előbbi jelenti azt, amikor a baba ténylegesen szopik, ütemesen szívja és nyeli az anyatejet. Az utóbbit cumizásnak is szoktuk nevezni: ilyenkor a baba inkább csak nyalogatja, szopogatja, „birizgálja” a mellet a nyelvével, anélkül, hogy jelentősebb mennyiségű tejhez jutna. A baba komfortérzete (lelki nyugalma, biztonságérzete) ÉS a megfelelő tejtermelés, elegendő tejmennyiség szempontjából azonban mindkettőre szükség van!

A szoptáskor figyelni kell, hogy baba mit csinál a mellen.  A kizárolagosan szoptatott babáknál legyen hosszú ez a első fázis, amikor a baba hatékonyan eszik és sokat kortyol.  Hogy tudhasz mikor ezt csinálja?

Egy nagyon jó szopó gyermeket megnézhetsz pl. itt:

http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-really-good-magy

Figyelj az állban való szünetet

Amikor a baba kinyitja a szájat a legszélesebb pontig, közvetlenül mielőtt ezt megint bezárja, látható a kis szünet a baba állának mozgásában. Ez a szünet azt jelenti, hogy a gyermek a tejjel tele kortyot lenyelt. Mivel nagyobb ez a szünet, addig több tejet lenyelt a gyermek.  A gyermek, ami üresen (szünetek nélkül) az egész órakig szív, éhes marad. Ha megeszi az ételt 60 perc alatt, nem nyer több kalóriát, mintha 20 perc alatt megenne. Ha a gyermek a szünetek nélkül szív, nem iszik meg több tejet.  „Fejezd be“ az ivást egy mellből és utána kináld a másikat. Hogyan tudható, hogy ez a mell „be van fejezve“? Miután a gyermek már nem iszik!

 

3.) Mellkompreszió és az oldalváltás

Ha a baba csak üresen szív, sok időt tölt a mellen, nem nyer túl sok tejet, csak nyammogat a mellen. Akkor azt javasolunk az anyáknak – vegy körül  a mellet és amikor a baba csak szív, de nem iszik, akkor nyomj a mellet, ami azt okoza, hogy a kolosztum vagy az anyatej elkezdi folyni és a gyermek megint elkezdi inni. Szóval, ha látod, hogy a gyermek nem iszik, akkor nyomj be. Az kellene, hogy a baba elkezdje inni az állban való szünetekkel amikor a mellet szorítva tartja és amikor már abba hagyja, akkor engedje el. Megint várj a gyermekre, amíg elkezdi szívni. Ha látsz, hogy nem iszik, nyomj be. Tarts meg a gyermeket az ivásban ezzel a módszerrel amíg nem látod, hogy már nem iszik a szorítás ellenére se. Így biztosítod, hogy a baba meglehetősen szopizott és nem lesz szükség a potlásra.

4.) Oldalcsere?

Fejezz be a szoptatást egy mellből. Honnan tudhatsz, hogy a gyermek már befejezett az első mellet? Amikor a baba már nem iszik. Most engedj le a mellből, ha valóban már nem iszik és kinálj a másik oldalt. És természetesen, nem létezik az ok, miért még többszer nem lehetne váltani a mellet. Meglepő, hogy gyakran a baba, ami ezen, mondjunk, bal oldalán már nem iszik, átmegy a jobb oldalra, egy pillanatig ott iszik, utána megint átmegy a lab oldalra és megint ott iszik. Néhány anyát ez meglepi, mondják – de már ezen az oldalán már volt – igen, de határozottan még mindig ott a tej és a gyermek valóban isza.  Ha a baba csak szív anelkül, hogy igyon, akkor az jelenti, hogy már nem iszik a tejet. Nyomj be a mellet vagy kinálj a másikat.

Használt irodalom: www.mamila.sk:, Koroknai Ildikó Stefi anyagai

Szerző: Martina Pillingová o. z. MAMILA Szlovákia

Ez az anyag másolható és terjeszthető az előző engedély nélkül ezzel a feltétével, hogy nem használjak semmilyen kontextusban, ami Az Anyatejet Helyettesítő Készítmények Marketingjének Nemzetközi Kódexet  (1981) és a  késöbbi WHA rezoluciókat megsértene. Ha nem tudja, mit ez jelent pontosan, írjon meg a dojcenie@mamila.sk-ra.