Hamis manduca csatosok GYIK

Hordozókat hamisítanak?

Igen, mint bármit és mindent, a hordozók sem kivételek.
A manduca first csatosokat lassan 20 éve gyártják. Apróbb változtatások voltak rajta az évek során, de alapvetően ugyanazzal a jól eltalált, méltán népszerű szabással és méretekkel készítik. A népszerű márkákat utolérik a hamisítók.

Mit számít, hogy hamis-e?

Biztonság:

A manduca csatosok biopamutból készülnek, azaz a gyapot termesztése közben már figyelnek arra, hogy ne használjanak káros anyagokat, nem permetezik szét. Laboratóriumban bevizsgált festéket használnak a színezéshez, a babád nyugodtan nyalogathatja a pántot is. A hamis csatosoknál mindezekről semmit nem tudunk, de nyilván olcsóbb megoldásokkal élnek.
A felhasznált alapanyagok gyatrább minőségűek a cipzárak, a hevederek, a csatok esetén is. Leszakadhat, kinyílhat menet közben.

Használhatóság:

Ahány hamisítvány, annyiféle minőség. Van, ahol a derékpánt alakja más, ezért nem fekszik fel a derékra soha, semmilyen magasságban. Vagy a vállpántok párnázottsága más anyagból van, és bevágnak a pántok nagyobb súly felett. Vagy nem lehet jól beállítani, mert rossz helyre varrják a behúzót, ezért a vállakra sem fekszik fel jól a vállpánt. Vagy eltörik a csat, kinyílik a cipzár.

Etikai kérdések:

Ha hamis hordozót veszel, akkor a pénzeddel egy bűncselekményt elkövetőt támogatsz, keresletet biztosítasz a másik megrövidítéséből hasznot húzók termékére.
Ha használtan veszel hamis hordozót, akkor lehet, hogy ez eladó nem tudja, hogy koppintott és jóhiszeműen jár el. Számtalan olyan esettel találkoztunk azonban, ahol az eladó tisztában volt azzal, hogy hamisítványt árul, mégis eredetiként reklámozta és olyan árat kért érte.

Honnan tudom felismerni

A hamisítványok nagyon sokfélék. Vannak közöttük jól sikerültek, amelyekről nehéz megállapítani, hogy eredeti vagy koppintott. És vannak olyanok, amelyeket egy-két kép alapján egyszerű felismerni.
Ha biztosra akarsz menni, akkor hivatalos viszonteladótól vásárolj. Használtan pedig olyantól vegyél, akinek megvan a hivatalos viszonteladótól a blokk vagy a számla.
Kínából Európába csak a hamisítók szállítanak. Az eredeti manducát áruló kínai kereskedők Ázsián belül árusítanak.
Hogy az általad kinézett csatos hordozó használtan eredeti vagy sem, nem tudjuk megmondani, csak ha van blokkja/számlája. Egyéb esetekben vannak dolgok, amiket megnézek a képeken és ezek alapján tudok véleményt mondani. Tanácsadóként, illetve a Hordozóházban dolgozva több száz manduca átment már a kezemen az elmúlt  tizenkét évben. Ezek alapján kb. ilyen esetek szoktak lenni:
-a képek minősége, a fényviszonyok, a felbontás miatt nem tudok véleményt mondani;
-nem gyanús (nem látok semmi olyat, ami miatt gyanakszom, lehet, hogy eredeti, lehet, hogy hamis, de akkor az nem látszik a képeken vagy nem szembeötlő);
-gyanús ez vagy az;
-egyértelműen nem eredeti.

Példák

hamis manduca first
vékony anyag
cipzár bevarrása, tépőzár alakja, vállpántok párnázottsága
zipin fonákján silány varrás
silány varrásminőség, illetve varrás ott, ahol nem kellene lennie
párnázottság minősége
cipzár bevarrása, tépőzár alakja, lapka ferde bevarrása
anyag, színárnyalat, cipzár bevarrása, vállpánton a behúzó helye
az eredetin kis ráhagyással varrják a cetlit, itt egyenetlen a széle; a nyomtatott szöveg elmosódott

További információk:

A gyártó cikke a témában: Original manduca

Régebbi manducák katalógusa a gyártó oldalán: https://www.manduca.de/en/Produktarchiv