Kötődő nevelés

KÖTŐDŐ (VÁLASZKÉSZ) NEVELÉS

 

Bízzál ösztöneidben, anyai megérzéseidben és hallgass kisbabádra! Jelezni fogja számodra, amikor szüksége van valamire. Ha testközelben van a kicsi éjjel-nappal, hamar észreveszed majd finom jelzéseit, nem kell, hogy sírással keltse fel figyelmedet. S ezután mi sem természetesebb, mint válaszolni a hívására, és kielégíteni szükségleteit.

A kisbabák tökéletesen működnek, de tisztában kell lenned vele, hogy másképp, mint a nagyobb gyerekek és a felnőttek. Igényeik, szükségleteik evolúciósan kódoltak, biológiailag meghatározottak, mind a túlélést szolgálják.

Magától értetődő, hogyha fázik a kicsi betakarod, felöltözteted; ha melege van, hűtöd; ha pisis a pelusa, tisztába teszed; ha megijedt, megnyugtatod; ha éhes, megeteted; ha szeretgetésre, testkontaktusra vágyik, megöleled, karba veszed, összebújtok, testeden hordozod. Nem kívánságok kiszolgálásáról van szó, csupán a természetesen jelenlévő jelzésekre adekvát válasz érkezik a róla gondoskodó személytől. Épp ezért az elkényeztetéstől sem kell tartanod.  Az elkényeztetés akkor kezdődik, amikor a szülő nem vár el olyan dolgokat sem a gyermektől, amikre az már képes lenne.

 

A kötődő (vagy válaszkész) nevelés egy ösztönös tudáson alapuló belső út, melyben a feltétel nélküli elfogadás, az egymás iránti tisztelet a meghatározó. Ez a fajta gondoskodási mód nem kínál általános recepteket – ilyen nem is létezik, hiszen minden baba más – nem várja el a szülőktől, hogy külső elvárásrendszerhez igazodjanak, ehelyett inkább a babák valódi működésére összpontosít.  Segíti a kötődés és ezáltal az ősbizalom kialakulását, melynek talaján biztosan mozoghat a felnövekvő gyermek később a nagyvilágban, s egészséges, őszinte emberi kapcsolatokat élhet át felnőtté válva.

 

A kötődő nevelés három alappillére az igény szerinti szoptatás, a hordozás és az éjszakai gondoskodás. Erről igyekszik a szülőket a lehető legátfogóbb módon, hiteles forrásból tájékoztatni, hogy aztán a kapott információkból minden szülő kiszűrhesse azt, amivel azonosulni tud, ily módon segítve a családot saját útjuk megtalálásában.

 

Bővebb információért az alábbi oldalakat ajánljuk:

http://www.lll.hu/kotodo_neveles

http://babafalva.hu/vedd-az-oledbe-a-babat-ringasd-es-megnyugszik-beszelgetes-dr-bagdy-emokevel/

http://www.valaszkeszszulok.hu/cikkek/gondoskodas

http://zitamama.wordpress.com/baba-mama-alapozo/a-nevelesrol-maskeppen/a-kontinuum-elv-es-a-kotodo-neveles/

http://egyuttalvas.blogspot.hu/

http://www.lll.hu/cikkek/ejszakai

http://www.szoptatasportal.hu/fejezetek_a_laktacios_szaktanacsado_kepzes_torzsanyagahoz/igeny_szerinti_szoptatas

www.lll.hu

http://www.hordozvakerekavilag.com/ami-meg-fontos-szamomra/igeny-szerinti-szoptatas/