Menczer Judit

tanácsadó_judit

MENCZER JUDIT

A hordozásban nagyon biztos vagyok. Anyaként sok kérdőjel merül fel bennem napról napra, de a hordozás évek óta kíséri családunkat. Első élményeim még nagynéniként jöttek: sokat dajkáltam unokaöcsémet, aki babának elég sírós volt. És hát nem nagyon bírta se a hátam, se a könyököm. Aztán amikor megszületett a következő unokahúg, őt vittem először kendőben és felszabadító érzés volt, hogy megadhatom neki, amire szüksége van – a testközelséget, a dajkálást-, és jó szívvel tudom adni, mert nem szakadok meg közben. És elég vagyok neki, a gyerekágyas édesanyja meg tud addig a nagyobb gyerekkel lenni. Ezek után kézenfekvő és magától értetődő volt, hogy hordozom a fiamat is. De ő azért elvolt a babakocsival is (bár határozottan jobban szerette, ha magamon vittem). Vele együtt ismerkedtem a hordozással, az eszközökkel lépésről lépésre.

Második gyerekünk a „letehetetlen fajta” volt és hamar kiderült számomra, hogy semmi baja nincs, „csak” nonstop testközelség kell neki. Bár én magam is sokszor szívesebben tettem volna babakocsiba, például amikor nyáron játszótérre mentünk, és különösen, amikor a térdeim begyulladtak és minden lépésért meg kellett küzdenem.CryColW01

Az évek során még biztosabb lettem ebben a tudásban, hogy ez jó út, és tudatosan sokat akartam már hordozni a harmadik babánkat. Vele végre már tudtam felhőtlenül babázni, őt nem akartam mindenáron letenni. Abból indultam ki, hogy rajtam van a helye a születése után is. Megtapasztaltam vele, hogy családilag hogyan is jó nekünk. Mert nem csak neki, vagy neki és anyjának, hanem ötünknek kellett élhető és jó megoldásokat találnunk: itthon és a városban közlekedve. Ebben nekem elsőrangú eszköz volt a kendő és a többi hordozóeszköz.

Gyakorlati ismereteimet megerősítendő, elmélyítendő 2012-ben elvégeztem a hordozási tanácsadói képzést számomra hiteles embereknél a Hordozóházban, majd továbbképzések és mesterképzés alkalmával tanultam tovább. Anyatársakkal 2010-ben indítottuk a Dunakanyar Babahordozó Klubot, ennek váci részét szervezem 2012 óta. 2017-től a hordozo.hu oktatója vagyok. Mert azt látom és érzem, hogy már olyan tudás és tapasztalat van a kezemben, amivel kézzel fogható segítséget tudok adni a családoknak a legmegfelelőbb és legjobb hordozási megoldás felismeréséhez és kiválasztásához.

EGYÉNI TANÁCSADÁS

A váci Kompl-X Fejlesztő- és Mozgásközpont  vagy otthonodban. Információ, jelentkezés: vac@hordozoklub.hu, 20/7703855